5 důvodů proč (ne)pracovat ve fast foodu

30. ledna 2016 v 22:20 | Nikia |  Na cígo s Niky
Když vám je čerstvě osmnáct, stále se trápíte na střední škole a kapesné to už není ono, chce to brigádu. Samozřejmě koho kde zaměstnají, když nemá maturitu a není flexibilní, žejo. No a když už si kamarádka Loretten zanadávala na zákazníky ve své práci, tak proč nepřiblížit tak často odsuzované rychlé občerstvení. A vlastně ve výsledku to vůbec není špatná brigáda.


"Dobrý den, máte vybráno?"

Věčně se musíte usmívat, tvářit se mile, ochotně a hlavně trpělivě, aby k vám pak přišel nepříjemnej chlápek, co neřekne ani díky? Stává se to, podezřele často. Co těm lidem je? Když nemám dobrou náladu, proč musím být hnusná na chudáka mladou holku, co toho má po celém dni taky plný zuby? Přestože těm lidem je to úplně jedno, někdy je fakt velká námaha tvářit se příjemně na protivné lidi celých osm hodin.

"Nabídnu větší hranolky, nebo nějakou omáčku?"

Ono je fakt docela vyčerpávající nabízet veškerá výhodná meníčka, nové produkty nebo jen blbej kečup. Normální zákazník řekne, že si nedá a v klidu zaplatí. Nejlepší jsou však ti, co vás nechaj 10 minut mluvit, stokrát to potřebují zopakovat, aby nakonec řekli, že si to asi stejně nekoupí. Díky chlape, opakování matka moudrosti. Přijď až se budu učit maturitní téma na angličtinu.

"Co tady děláte slečno?"

Abych si tady na zákazníky jenom nestěžovala, najdou se i příjemní lidé. Popřejí vám hezký den, usmějí se a nebo s vámi prohodí i pár slov navíc. Když přijde někdo opravdu milý, tak se zeptá co tam děláte, že jste moc krásná na tuhle práci a pět minut vás nutí vzít si vizitku a říct si o práci u něj ve firmě. Jste hodný pane, ale já tuhle práci vlastně mám i celkem ráda. Někdy se třeba stane, že mi pochválí rtěnku nebo si řeknou o číslo.

"Tak já si počkám na někoho schopnějšího"

No a pak se najdou i tací, kterým očividně něco přelítlo přes nos a moc se jim nelíbím. Nadávají, jaká jsem neschopná, že on má pravdu a jak si dovoluju mu nabízet něco, co nechce. Jednou se mi týpek dokonce smál, že jsem úplně blbá, a že neumím počítat. Ono to pak někdy docela mrzí, když jste celý den na nohou a máte toho plný brejle. A hádat se nemůžu, přestože mám prostě pravdu. Poslat je někam taky nejde...

"Slečna byla příjemná, jídlo výborné..."

Jednou za měsíc na zaměstnance na kase a celkově na restauraci chodí zpětná vazba, kterou píší zákazníci za určité přislíbené jídlo. Vždycky potěší, když na sebe čtu, že byli lidé spokojení, že jsem jim zpříjemnila den, pomohla vybrat oběd, a že se budou velice rádi vracet. A vlastně jsem nikdy nečetla nic, kde by bylo napsáno, že byl host nespokojený. A vedení to umí ocenit nejvíc, to jsou pak slušný bonusy...Smějící se

Brigádu ve fast foodu jsem nejdřív odsuzovala, jako asi většina, jenomže nouze mě donutila jít pracovat i za málo peněz do celkem bojových podmínek. Ale ono to tak jenom vypadá. Není to tak hrozná práce, jak si všichni myslí. Plat sice vždycky najdete lepší, ale manažeři umí oceňovat a někdy ani sama nevím, za co mívám tak pěkné bonusy. Hlavně všechno je to o lidech. A já bych svoje kolegy nevyměnila. Mám výborný kolektiv, a to je možná důvod, proč se tam pořád držím. Usmívající se
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Pracovali jste někdy ve fast foodu?

Ano
Ne
Uvažuji nad tím

Komentáře

1 Pepa :) | E-mail | 30. ledna 2016 v 22:30 | Reagovat

Keďže som nejakých tých Tvojich kolegovcov spoznala, môžem plne súhlasiť. :)

2 Loretten | Web | 3. února 2016 v 20:45 | Reagovat

Já bych se asi radši fastfoodu vyhla, ale když by nebylo zbytí, vzala bych co by se nabízelo - tedy i fastfood. :) nakonec i tam se dá udělat trošku kariéra. Už vidím tu manažerku Niky! :)

3 Bocian | E-mail | Web | 3. února 2016 v 22:54 | Reagovat

Z pohľadu zákazníka sa musím sťažovať! :-P Ja viem, bola to moja hlúposť, ale stalo sa mi, že som si raz kúpil kečup s domnienkou, že je zadarmo. :-D Preto sa odvtedy stále vypytujem: "A je to v cene?" :-D
A z tej druhej strany, v lete, respektíve po maturite, by som si tiež chcel nájsť brigádu. Kde inde ako vo fast foode? Len neviem, či som na to dostatočne komunikatívny.

4 Denise S. | Web | 4. února 2016 v 23:22 | Reagovat

Já bych na to asi neměla nervy. Za prvé jsem hrozně pohodlný člověk, takže vystávat někde a dělat, že mě to baví by asi nebylo pro mě. Za druhé nesnesnu fastfoody a ta jejich vůně mě naprosto odrazuje. Na druhou stranu ale chovám respekt ke všem, kdo to tam jdou zkusit, protože jak se znám, zešílela bych po pár dnech, ať už z toho jídla, nebo zákazníků. :D

5 Gauri | E-mail | Web | 8. března 2016 v 14:30 | Reagovat

Já jsem ve fastfoodu pracovala. Vydržela jsem tam měsíc. Ale to bylo proto, že jsem do toho zároveň pracovala na trzích, kde jsem prodávala bio jídlo a byla tam menší buzerace. To mě tam štvalo nejvíc. Ta neustálá buzerace, na hlavu postavená pravidla, příšerné uniformy a taky jsem nechtěla propagovat něco, co sama tak úplně neuznávám.
Ale jak píšeš, vydržet se to dá. Člověk si zvykne, někdo to i začne mít rád.

6 Lenna68 | Web | 3. dubna 2016 v 12:22 | Reagovat

Musím souhlasit s tím, že tohle je běžná praxe v jakémkoli obchodě/restauraci, kde se člověk setkává s lidmi, je to někdy radost, jindy kříž, ale nejdůležitější je mít dobrý kolektiv a spravedlivé a osvícené nadřízené...;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama